PresentacióAgendaServeisCatàlegInformacióEnllaçosButlletí

 

LLIBRES SOBRE DONES

Albarello, Michela (coord.) ; autors i autores: CUT de Honduras ... [et al.] La Realidad de las maquilas: Estudio realizado dentro de la campaña de sensibilización Barcelona: Fundació Pau i Solidaritat de Comissions Obreres de Catalunya, [2002]. 95, 84 p. : il.

Amnistía Internacional. España: más allá del papel: hacer realidad la protección y la justicia para las mujeres ante la violencia de género en el ámbito familiar. Madrid: Amnistía Internacional, 2005. 95 p.

Amnistía Internacional. Hacer los derechos realidad: la violencia contra las mujeres en los conflictos armados. Madrid: Amnistía Internacional, 2005. 127 p.

Amnistía Internacional. Laberinto de injusticia: falta de protección de las mujeres indígenas frente a la violencia sexual en Estados Unidos. Madrid: Amnistía Internacional, DL2007. 110 p. : il.

Amnistía Internacional. No hay excusa: violencia de género en el ámbito familiar y protección de los derechos humanos de las mujeres en España. [Madrid?]: Amnistía Internacional, 2002. 79 p. : il.

Amnistía Internacional. No más violencia contra las mujeres. Madrid: Amnistía Internacional, DL2007. 31 p. : il. col. (Al derecho y al revés; 1)

Belenguer Mercadé, Elisenda. Neus Català: memòria i lluita. [Barcelona]: Fundació Pere Ardiaca, DL2006. 158 p. : il.

Cañadas Francesc, Maria [et al.] Alerta 2005! Informe sobre conflictos, derechos humanos y construcción de paz. Barcelona: Escola de Cultura de Pau ; Icaria, 2005. 191 p.

Clulow, Michael (ed.) Derechos sexuales y derechos reproductivos en Centroamérica: hacia una agenda de acción. Matagalpa (Ni)... [et al.]: Grupo Venancia...[et al.], 2004. 34 p. (Construyendo Ciudadanía y Gobernabilidad desde las Mujeres, Centroamérica)

Crews, Judith. UNESCO - mainstreaming: The needs of women. Paris: UNESCO, 2002. 28 p. (UNESCO women and gender equality publications)

Ellsberg, Mary... [et al.] Confites en el infierno: prevalencia y características de la violencia conyugal hacia las mujeres en Nicaragua. Managua / León (Ni): Red Nacional de Mujeres contra la Violencia ; UNAN-León ; Umea University Suecia, 1998. 76 p. :il.

Equidad de género en Centroamérica: luchando por la utopía. Barcelona: Cooperacció, 2001. 80 p. (Cooperacció)

[Escapa, Rosa; González, Lázaro]. Hacia la plena ciudadanía de las mujeres: documento Etapa 2004. [Barcelona]: Diputació de Barcelona, DL2004. 62, 55 p.

Étienne-Nugue, Jocelyne (ed.) Talented women. Paris: UNESCO, 1995. 112 p. il. :col. (Women Plus)

Fernández, Raquel. Mamá Sonta: hermana de la madre tierra. Managua (Ni): Cantera, 1998. 72 p. : il.

Fundació Akwaba ; Farmacèutics Mundi ; Lliga dels Drets dels Pobles.
Bla Be Oumien: la força de les dones: dones i sida a l'Àfrica occidental: Desigualtats en salut relacionades amb el gènere i la pobresa. Sabadell: Lliga dels Drets dels Pobles, 2007. 19 p.

Fundació l'Alternativa. Serveis invisibles: la regulació de la prostitució a debat. Barcelona: Fundació l'Alternativa: DeBarris, DL2006. 59 p. (D'altres/ Fundació l'Alternativa; 14)

Herrera, Laia ; Fabregat, Erika ; Moreno, Anna. Dones agents de pau: una experiència a l'Orient Mitjà: El conflicte araboisraelià des d'una perspectiva de gènere. Barcelona: Justícia i Pau, 2006. 42 p. :il. (Quaderns per a la solidaritat; 27)

Kerr, Joanna ; Sweetman, Caroline (ed.) Mujeres y desarrollo: respuestas a la globalización. Barcelona: Intermón-Oxfam, 2003. 247 p. (Cuadernos de cooperación; 6)

Lewnes, Alexia (ed.) Cambiar una convención social perjudicial: la ablación o mutilación genital femenina. Florencia (It): UNICEF. Centre d'Investigacions Innocenti, 2005. 58 p. (Innocenti Digest)

Manresa. Ajuntament. Àrea de Drets de Ciutadania. Memòria 2005. Manresa: Ajuntament. Drets de Ciutadania, 2006. 1 vol.

Marcar les diferències: la representació de dones i homes a la llengua [elaborat per la Secció d'Assessorament de la Secretaria de Política Lingüística; revisat per Eulàlia LLedó Cunill]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Presidència, 2005. 93 p. (Criteris lingüístics; 6)

Médicos del Mundo. IX Informe de exclusión social: género y exclusión social. Madrid: Médicos del Mundo, 2004. 33 p. [Document electrònic]

Mernissi, Fátima. El Poder olvidado: las mujeres ante un Islam en cambio. Barcelona: Icaria, [1995?] 203 p. (Antrazyt; 83)

Montenegro, Tania; Norori, Lorena (ed.) Ya no quiero confites en el infierno: La historia de Ana Cristina. León (Ni): ARCO, [s.d.] 19p.

Moreno Pérez, María Elena; Navas, Mª Candelaria. Participación, Mujeres, Desarrollo local: estudio comparativo de seis municipios de EL Salvador. San Salvador (El Salvador): Funde, 2003. 108 p. (Cuadernos de análisis y propuestas)

Murillo, Rosario. Las esperanzas misteriosas. Managua (Ni): Vanguardia, 1990. VI, 144 p. (El hilo azul)

Norori Gutiérrez, Lorna. Queremos vivir... ¡sin violencia!: qué hacer y dónde ir. Managua (Ni): Red de Mujeres contra la Violencia ; Coordinadora Nicaragüense de ONG que trabajan con la Niñez y la Adolescencia, 1998. 70 p. : il.

Olá Puye, Mercedes ; Prieto, Sonia. La Dona a l'Àfrica negra: font i garantia de vida: material de suport al programa de sensibilització d'ETANE sobre el paper i la situació de la dona a l'Àfrica negra. Barcelona: ETANE, 1998. 64 p. : il.

Puig, Sabina ; Seuba, Xavier. Esclavitud contemporània a casa nostra: el tràfic de persones. Barcelona: Justícia i Pau, 2005. 22 p. (Quaderns per a la solidaritat; 25)

Ramos López, Sandra ; Vargas, Julia. Diagnóstico: Condiciones sociolaborales trabajadoras del servicio doméstico de Nicaragua. Managua (Ni): Movimiento de Mujeres María Elena Cuadra, 2002. 68 p.

Seminari sobre Gènere en el Desenvolupament, 2n, 2002, Barcelona. II Seminari sobre gènere en el desenvolupament: Barcelona, 10 i 11 de Maig del 2002. Barcelona: Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, [2002?] 124 p.

Sojo, Diana ; Sierra, Beatriz ; López, Irene (coords.) Salud y género: guia práctica para profesionales de la cooperación. Madrid: Médicos del Mundo, 2002. 215 p.

UAB. Dept. Antropologia Social i Cultural. Grup de Recerca GIPE/PTP. Mutilació genital femenina: prevenció i atenció: guia per a professionals. Barcelona: Institut Català de la Salut, 2004. 55 p.

UNESCO. Passport to equality: lifelong validity. Paris: UNESCO, 2001. 48 p.

UNESCO. Secció per a la Dona i la Igualtat de Gènere ; UNIFEM ; UNAIDS. Passaport per a la igualtat: vàlid de per vida. Paris: UNESCO, 2006. 42 p.

UNESCO ; ONU. Asian women for a culture of peace: Report of the Regional Conference: Asian Women for a Culture of Peace, 6-9 December 2000, Hanoi. Bangkok: United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP), 2001. 135 p.

Villellas Ariño, María. Hallar nuevas palabras, crear nuevos métodos: la participación de las mujeres en los procesos de paz. Madrid: Centro de Investigación para la Paz (CIP-FUHEM), 2006. 18 p.

PELS MÉS JOVES

Abella, Tomàs. D de dona. Barcelona: Intermón-Oxfam, 2005. [26] p. : il. (Alfabet solidari; 13)

Amnistía Internacional. No más violencia contra las mujeres. Madrid: Amnistía Internacional. Sección española, DL2007. 31 p. : il. col. (Al derecho y al revés; 1)

Daly, Niki. On és Jamela? Barcelona: Intermón-Oxfam, 2004. [28] p. : il. col. (Jamela)

López, Alfons; Gálvez, Pepe. Tenim drets: aproximació als nous codis de família i de treball del Marroc per exercir els teus drets. [Barcelona]: Fundació Pau i Solidaritat de CCOO Catalunya, cop.2005. 12, 11 p. : il. col.

Vergés, Oriol. Història de Catalunya: protagonitzada pels catalans. Il·lustrada per Pilarin Bayés; editada per Martín Casanovas. 3ra ed. Barcelona: Casanovas, 1979. 91 p. : il. (algunes col.) (Llavor)

LA RESSENYA DEL MES

Entrellat. Butlletí del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO. (Núm. 12: Veus de dones, 2007). Barcelona: Unescocat

El mes de març sempre és un mes idoni per parlar de “dones”. Aquesta revista fa una aproximació a algunes experiències realitzades en diferents biblioteques del país:

Ø 10 anys de clubs de lectura a Badalona

L’any 1995, es va crear un club de lectura dins el col·lectiu de les dones amb l’objectiu principal de fomentar aquest hàbit. El funcionament de l’activitat és molt senzill: totes les participants llegeixen la mateixa obra i cada final de mes es reuneixen en forma de tertúlia a la biblioteca i exposen i comenten l’obra escollida. És un gran mèrit mantenir un club de lectura femení tants anys. Felicitats!

Ø Espai de Dones a la Biblioteca Can Butjosa (Parets del Vallès)

L’Espai de Dones va néixer el curs 2004 amb l’objectiu de crear un espai de trobada i d´intercanvi per a les dones usuàries de la Biblioteca que, fins aquell moment, feien el seu itinerari lector en solitari. Aquest espai mensual està pensat com una oportunitat perquè puguin fer una posada en comú dels llibres que han llegit, els hagin agradat o no, i sense ser un títol escollit en consens.

Ø 10 Anys de “Lectures en veu alta” sobre les dones (Premià de Mar)

El grup va començar sota la direcció de la historiadora Pilar Navarro i la psicopedagoga Mercè Escribano. El propòsit és donar suport a la igualtat d’oportunitats des d’una perspectiva de gènere femení a través de “lectures en veu alta”. És un espai de reflexió i diàleg a partir de la lectura comentada.

Totes tres són experiències puntuals i molt necessàries perquè la dona vagi trobant el seu espai de projecció social i pública. Seria un bon exemple endegar iniciatives similars per part d’altres ciutats.

REVISTES

Amnistía Internacional. Revista sobre Derechos Humanos. (Núm. 89, Febrer 2008). Madrid: EDAI

Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga per les causes de l’alliberament. (Núm. 57, Febrer 2008). Barcelona: Araguaia.

Avalua. Anàlisi i desenvolupament. (Núm. 2, Gener 2008). Barcelona: Avalua. [revista electrònica]

Boletín ECOS. La triple crisis de la Sostenibilidad. (Núm. 1, Febrer-Març 2008). Madrid: CIP-Ecosocial. [revista electrònica]

Carta de Asia Actualidad. (Núm. 1193 a 1213, 29.01.08 a 26.02.08). Barcelona: Casa Asia. [revista electrònica]

Compra maestra. Información independiente para el consumidor. (Núm. 323, Febrer 2008). Madrid: Organización de Consumidores y Usuarios (OCU).

CooperacióCat. La revista de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. (Núm. 21, Gener 2008). Barcelona, ACCD.

Correu per la Pau, El. (13.02.08). Barcelona: Fundació per la Pau. [revista electrònica]

Illacrua. La revista alternativa dels Països Catalans. (Núm. 156, Gener 2008). Barcelona: Associació Cultural Illacrua

Noticias intercentros. (Núm. 23, 2008). Madrid: FUHEM.

Notícies IO. Novetats i iniciatives d’Intermón Oxfam. (Febrer 2008). Barcelona: Intermón Oxfam. [Revista electrònica]

NPL Informa. “Nascuts per llegir”: projecte de promoció de la lectura per a infants. (Núm. 19, Febrer’08). Barcelona: COBDC [revista electrònica]

Opcions. Informació per a un consum conscient i transformador. (Núm. 24, Hivern 2007-08). Barcelona: CRIC

Papeles de relaciones ecosociales y cambio global. (Núm. 100, hivern 2007/08). Madrid: CIP-FUHEM

Papers. (Núm. 40, Hivern 2007-08). Sabadell: Lliga dels Drets dels Pobles [Revista electrònica]

Survival International. Noticias electrónicas. (29.01.08). Madrid: Survival [revista electrònica]

Unitat d’Alerta. Butlletí mensual del programa de conflictes i construcció de pau. (Núm. 23, Gener 08). Bellaterra: Escola de Cultura de la Pau (UAB) [revista electrònica]

Unitat d’Alerta. Semáforo del programa de Conflictes i Construcció de Pau. (Núm. 188 i 189, Gener-Febrer 08). Bellaterra: Escola de Cultura de la Pau (UAB) [revista electrònica]

Viu Manresa. Revista d’actualitat turística i comercial de Manresa. (Núm. 7, Febrer 2008). Manresa: L’Ajuntament.

WEBS RECOMANATS

Ø http://www.genereigeneres.org/

“Gènere i gèneres és una associació artística sense ànim de lucre, que neix, al 1999, amb la voluntat de promoure i difondre la reflexió sobre la relació entre els sexes i, alhora, potenciar el discurs sobre l’Alteritat.”

Ø http://www.ajmanresa.cat

” El Consell Municipal de la Dona és un òrgan de participació ciutadana, pel què fa a la informació, l’assessorament i la col·laboració en la política i la qüestió municipal, amb la finalitat de recollir les inquietuds ciutadanes respecte la igualtat real entre homes i dones facilitant el debat i l’elaboració de propostes.”

Ø http://www.donesenxarxa.cat/spip.php?article613

“Dones en Xarxa neix el 2004 d’un grup de dones feministes i progressistes amb la finalitat de mostrar la veu de les dones a l’opinió publica catalana. Per fer-ho creem una web amb l’ànim de fer xarxa: ser punt de trobada, espai de reflexió i altaveu d’iniciatives de les catalanes progressistes a Internet. Inicialment, la web s’allotja dins Mujeres en Red (www.mujeresenred.net), un dels portals feministes degans a Internet que enguany celebra el desè aniversari.”

Ø http://www.deimweb.org/

“DEIM és una associació de dones emprenedores i innovadores de Manresa i la Catalunya Central, que compartim inquietuds socials, empresarials, formatives, i que ens unim amb l’objectiu de donar resposta a aquestes inquietuds”.

Ø http://www.bonnemaison-ccd.org

“El Centre de Cultura de les Dones es proposa com un espai de trobada, intercanvi i creació, que reculli les aportacions que en el terreny de la cultura han promogut les dones des de sempre i en tots els àmbits.”

Ø http://www.cird.bcn.es/catala/ccird/ccird.htm

“El Centre Municipal d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) és un servei que depèn de la Regidoria de Dona de l'Ajuntament de Barcelona i que té com a finalitat oferir informació, assessorament i altres recursos per estimular la participació femenina en la vida pública de la ciutat, tot constituint-se com a una eina de difusió i dinamització de les iniciatives de les dones de Barcelona.”


Ø http://www.gencat.net/icdona/

“L'Institut Català de les Dones és l'organisme del Govern que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques de dones i per a les dones que desenvolupa l'administració de la Generalitat.“

ALTRES RECURSOS

Ø La Música, les dones i la pau

Recurs electrònic editat per l’Escola de Cultura de Pau, i que forma part de la col·lecció de recursos “Música i Pau”.

Sanfeliu, Alba. Música i Pau: La música, les dones i la pau. Barcelona: Escola de Cultura de Pau, [2007?]. 30 p. www.escolapau.org/img/programas/musica/07musica002c.pdf

“Hi ha diferents maneres de participació de les dones a l’hora de treballar per la pau. Aquí coneixerem quina ha estat l’aportació musical de dones cantants dels últims 50 anys en aquest àmbit. Són dones que han dedicat la seva vida tant a la música com a la pau. D’altres que ens han fet sonar la música els seus països amb desig de pau, perquè aprenguem a estimar la seva cultura i a valorar-la, i d’altres han format part de moviments polítics amb les seves veus.

Obrirem una maleta plena de cançons escrites per dones, sobre temes socials, com p.e. la guerra, la pobresa, la violència domèstica, la marginació, el medi ambient, el racisme, la justícia, els drets humans, la pau... descobrint també diferents realitats protagonitzades per dones, cançons que ens parlen sobre elles, coneixent a les protagonistes, què fan, com viuen, què els envolta... escrites també per homes.

Aquesta investigació va destinada al públic en general. Ara bé, la música pot ser utilitzada com a instrument per ensenyar la pau en el currículum escolar. Sent així a les darreres pàgines es facilita una fitxa musical per treballar les cançons.”

Ø Maquiladoras: un documental sobre els drets laborals. Direcció: Germán Reyes. Barcelona: Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, 2004. 1 disc òptic (DVD) : col., so


Inclou: reportatges, escenes descartades, unitat didàctica, fitxa tècnica i artística, accés directe a escenes

Opcions de so i subtítols: disponible en diverses llengües

Durada de la pel·lícula: 45 min

Resum: Mirada sobre el fenomen creixent de les maquiles a Nicaragua, que, exemptes de tota mena d’impostos, són conegudes per les constants violacions dels drets bàsics dels treballadors,la transgressió de lleis mediambientals i per no generar riquesa al país on s’ubiquen.

Ø Esperanza. Direcció: Germán Reyes. Barcelona: Fundació Pau i Solidaritat de CCOO, 2007. 1 disc òptic (DVD) : col., so

Durada de la pel·lícula: 36 min

Rodat a Nicaragua i Catalunya

Resum: L'arribada de les primeres empreses maquiladores comporten la precarització de llocs de treball. bàsicament de dones, al sector tèxtil. El documental narra la història d'un sindicat i de l'acomiadament dels treballadors afiliats.

PUNT D’INTERÈS

Actualment el Punt d’interès acull una mostra de bibliografia sobre DONES.


   *       *       *       *

 
PRESENTACIÓ  |  AGENDA  |  SERVEIS  |  CATÀLEG  |  INFORMACIÓ  |  ENLLAÇOS  |  BUTLLETÍ